Stigma ndaj problemeve të shëndetit mendor i largon individët nga kujdesi për shëndetin mendor, nga parandalimi dhe trajtimi i problemeve që lidhen me të.
Vetëm 50% e atyre që vuajnë kërkojnë ndihmë profesionale.

poster-fotografiae21-te-acpps-webQendra Shqiptare për Shërbime Psikologjike dhe Psikoterapeutike prezanton ekspozitën me fotografi bardhezi realizuar nga Ted Misha “Fotografia e 21-të: Përpara pasqyrës nuk ka diagnozë.” Kjo ekspozitë ka për qëllim të rrisë ndërgjegjësimin publik mbi shëndetin mendor dhe çështjeve që lidhen me të.
Gjatë shekullit të 20-të, fotografia u përdor si një mjet sensibilizimi për çështje të rëndësisë publike përfshirë edhe individët në nevojë. Prania e fotografisë për vlerat artistike si dhe ato të dokumentimit i ka shërbyer zbulimit të së vërtetës së fshehur nga sytë e shoqërisë. Fuqia e imazhit të ngrirë bën të mundur që ne të pozicionojmë veten në perspektivën e atyre që shohim në imazh dhe si rrjedhojë, t’i kuptojmë ata më mire, por edhe të reflektojmë mbi fenomenin dhe veten.
Kjo ekspozitë me 20 portrete bardh e zi është konceptuar si një mundësi për të njohur atë që nuk dimë; për të zbuluar veten, stigmën dhe paragjykimet tona mbi shëndetin mendor. Portretizimi i tipareve të individëve tenton të na sjellë më afër ngjashmërive sesa ndryshimeve që ndajmë të gjithë sëbashku.

 

Çdo vit, në Evropë, 1/3 e popullsisë vuan nga probleme të shëndetit mendor, ku mbizotërojnë depresioni dhe ankthi.

Sot, vetëvrasja renditet shkaku i dytë i vdekjeve në botë dhe në Evropë për grupmoshën 15-29 vjec.

Në vendet e zhvilluara, 90% e vetëvrasjeve vijnë si rezultat i sëmundjes mendore, dhe 22% e tyre janë të lidhura me përdorimin e alkoolit.

 

NE…. DHE FOTOGRAFIA E 21-TË

Ky projekt u realizua në bashkëpunim me Galerinë KALO, me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, Bashkisë së Tiranës, Ministrisë së Shëndetësisë, Adrion Ltd, POSH dhe Phm West.